activiteiten

Activiteitenkalender en openingstijden:

Het Landje is elke vrijdag open van 10.00 tot 12.00 uur en elke zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur.

De vrijdagse wiedploeg heeft momenteel geen vacatures!

Vriend van het Landje word je door een jaarlijkse bijdrage van 50 € op rekeningnummer 1401.62.747 ten name van Landje van De Boer onder vermelding van 'Vriend'.


vrijdag 1 januari 2010

Crosnes of Japanse andoorn


‘Tenzij u bereid bent om Louis Roche in Soho lastig te vallen, of bij Vilmorin in Parijs deze knolletjes voor uw moestuin bestelt, zult u waarschijnlijk uw hele leven geen crosne proeven,’  schreef Jean Grigson in 1978 in haar onvolprezen Groentenkookboek. Ook schreef ze: ‘Crosnes zijn heel makkelijk te telen, heel makkelijk klaar te maken en echt heel erg lekker.’
Sindsdien waren we erop gespitst ooit ergens crosnes op de kop te tikken, en dat is gelukt! Blijkbaar hebben Grigsons aanbevelingen gezorgd voor een toegenomen de belangstelling voor crosnes. Niet alleen heeft Vreekens zaadhandel in Dordrecht (gespecialiseerd in vergeten groenten) ze al een paar jaar in zijn assortiment. Ook een enkel restaurant heeft ze inmiddels op de kaart.
Na twee seizoenen ervaring met crosnes op het Landje kunnen we beamen dat ze makkelijk te telen zijn. De knolletjes zijn alleen vrij klein, dus het is een heel gewroet om ze te oogsten. Kilo’s ga je er niet van oogsten, maar met een paar planten heb je al snel genoeg crosnes om een salade, pasta of soep mee te pimpen.
Ze zijn ook heel eenvoudig klaar te maken (blancheren, stoven, rauw: allemaal lekker), maar wel een beetje lastig schoon te borstelen (dat schreef Grigson er dan weer niet bij: misschien had ze een hulp die dit soort klusjes opknapte?).
De smaak is zacht en subtiel. Denk artisjok, denk hazelnoot, denk aardpeer.

Teeltaanwijzing:
Plant ze in het voorjaar een paar centimeter diep en laat ze een heel seizoen groeien. Graaf ze aan het eind van het najaar of het begin van de winter op. Goede kans dat je nooit alle knolletjes oogst, dus vermoedelijk heb je volgend jaar weer crosnes zonder dat je ze opnieuw hoeft te poten. Crosnes zijn goed winterhard   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten