activiteiten

Activiteitenkalender en openingstijden:

Het Landje is elke vrijdag open van 10.00 tot 12.00 uur en elke zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur.

De vrijdagse wiedploeg heeft momenteel geen vacatures!

Vriend van het Landje word je door een jaarlijkse bijdrage van 50 € op rekeningnummer 1401.62.747 ten name van Landje van De Boer onder vermelding van 'Vriend'.


vrijdag 1 januari 2010

Crosnes of Japanse andoorn


‘Tenzij u bereid bent om Louis Roche in Soho lastig te vallen, of bij Vilmorin in Parijs deze knolletjes voor uw moestuin bestelt, zult u waarschijnlijk uw hele leven geen crosne proeven,’  schreef Jean Grigson in 1978 in haar onvolprezen Groentenkookboek. Ook schreef ze: ‘Crosnes zijn heel makkelijk te telen, heel makkelijk klaar te maken en echt heel erg lekker.’
Sindsdien waren we erop gespitst ooit ergens crosnes op de kop te tikken, en dat is gelukt! Blijkbaar hebben Grigsons aanbevelingen gezorgd voor een toegenomen de belangstelling voor crosnes. Niet alleen heeft Vreekens zaadhandel in Dordrecht (gespecialiseerd in vergeten groenten) ze al een paar jaar in zijn assortiment. Ook een enkel restaurant heeft ze inmiddels op de kaart.
Na twee seizoenen ervaring met crosnes op het Landje kunnen we beamen dat ze makkelijk te telen zijn. De knolletjes zijn alleen vrij klein, dus het is een heel gewroet om ze te oogsten. Kilo’s ga je er niet van oogsten, maar met een paar planten heb je al snel genoeg crosnes om een salade, pasta of soep mee te pimpen.
Ze zijn ook heel eenvoudig klaar te maken (blancheren, stoven, rauw: allemaal lekker), maar wel een beetje lastig schoon te borstelen (dat schreef Grigson er dan weer niet bij: misschien had ze een hulp die dit soort klusjes opknapte?).
De smaak is zacht en subtiel. Denk artisjok, denk hazelnoot, denk aardpeer.

Teeltaanwijzing:
Plant ze in het voorjaar een paar centimeter diep en laat ze een heel seizoen groeien. Graaf ze aan het eind van het najaar of het begin van de winter op. Goede kans dat je nooit alle knolletjes oogst, dus vermoedelijk heb je volgend jaar weer crosnes zonder dat je ze opnieuw hoeft te poten. Crosnes zijn goed winterhard   

pompoen chutney van Caroline van den Bemt

Chutney van appel en pompoen – voor ± 1,5 liter

1 kilo pompoen
500 g zure appels
2 uien
2 tenen knoflook
1 eetlepel (arachide)olie
75 g verse gember
250 g sultanarozijnen
400 g bruine basterdsuiker
2 theelepels zeezout
mespunt cayennepeper
1 eetlepel mosterd
5 dl witte wijnazijn

1. Snijd de pompoen doormidden, verwijder de zaden en schil. Snijd de pompoen in plakken van 1 cm en daarna in kleine blokjes.
2. Schil de appels, verwijder klokhuis en snijd in stukjes. Pel de ui en snijd fijn. Pel de knoflook en pers uit.. Verwarm de olie in een roestvrijstalen pan en stoof de ui en knoflook glazig.
3. Schil en rasp de gember. Doe gember, suiker, zout, cayennepeper, mosterd en azijn in de pan en breng aan de kook. Voeg pompoen, appel en rozijnen toe en temper het vuur tot het mengsel zachtjes pruttelt. Laat koken zonder deksel tot een jamachtige substantie. Roer regelmatig en draai het vuur tegen het eind van de kooktijd wat lager. Voeg naar smaak kruiden uit de tuin, zout, peper of suiker toe.


Jampotten steriliseren: Was de jampotten met deksels in de afwasmachine. Of in pan met kokend water leggen. Hete potten direct vullen met hete jam of chutney, schroefdeksel erop draaien en op zijn kop af laten koelen.

courgette-muffins

Voor 24 muffins

350 gram bloem
1/2 theelepel zout
3 theelepels bakpoeder
3 theelepels korianderpoeder (of kaneel, of koekkruiden)
300 gram suiker
3 eieren
200 cc olijfolie
500 gram grof geraspte courgette
optioneel: gehakte walnoten en/of fijngesneden abrikozen

Verwarm de over voor op 170'. Meng de droge ingredienten: bloem, zout, bakpoeder,korianderpoeder en suiker. Meng de natte ingredienten: eieren, olijfolie en de courgette. Meng met droge met de natte ingredienten. Roer er eventueel de walnoten en/of abrikozen doorheen. Schep het beslag in twee muffinblikken die zijn ingevet of bekleed met papieren cakevormpjes. Bak ik 20 à 25 minuten gaar.
Het beslag in een grote vierkant ovenschaal gieten kan ook. Bak dan 40 à 50 minuten, laat afkoelen, snijd dan aan stukken en wip de blokjes met een kaasschaaf uit de ovenschaal.

courgettesoep

Snijd twee kleine courgetten aan stukken. Doe ze met twee plakjes gember en een steel citroengras in een pan met ¾ liter water. Breng met een beetje zout (en eventueel bouillonpoeder) aan de kook en kook de courgette helemaal gaar. Maak intussen gremolata: stop een fijngesneden rode peper (zonder pitjes en zaadlijsten) in een vijzel met een dikke teen fijngesneden knoflook, een handvol fijngesneden peterselie en/of korianderblaadjes (of zaadjes), de fijngesneden schil van een halve citroen, een paar druppeltjes citroensap en een snufje zout. Stamp dit door elkaar tot een heerlijk kruidig geurend mengsel. Vis de gember en het citroengras uit de pan. Pureer de courgetten. Giet 2 dl kokosmelk bij de soep. Warm hem door. Serveer en laat ieder een schep gremolata naar smaak aan zijn/haar soep toevoegen.

zuring bloody dock


Zuring is een heerlijke voorjaarsgroente die in Nederland nog niet op waarde wordt geschat. Op het Landje hebben we twee soorten staan: de franse oseille, een supersmakelijk, mals soort, en een zusje dat Bloody Dock heet. Die moet het in smaak misschien afleggen tegen de oseille, maar Bloody Dock heeft dan weer haar uiterlijk mee: haar blaadjes vertonen een sierlijk contrast tussen groen en rood.Zuring is - haar naam zegt het al - friszuur: als je zuring in een salade stopt, hoeft er geen azijn meer bij. Handig, want dan verflenst je salade ook niet!

Gerookte pompoensoep met schuim van karnemelk.

Ingrediënten:
Soep:
Peper/zout
Sojasaus (shoyu)
halve citroen
halve teen knoflook
1deel Room
3 eetlepels Boter
2 delen kippenbouillon
1 deel pompoen
1 deel rookmot

Schuim
Peper/zout
Sojasaus (shoyu)
Halve citroen
1 deel karnemelk
1 deel crème fraiche
1 deel water

Bereiding soep:
Snij een deel uit de pompoen en haal de pitten eruit met een eetlepel, schil hem vervolgens met een dunschiller en snijd hem in grove stukken.
Leg een deel rookmot op de bodem van de rookoven en rook de grove stukken pompoen totdat ze een mooie rokerige smaak hebben.
Zet de pompoen stukken op met de kippenbouillon en kook ze vervolgens helemaal gaar.
Doe de bouillon samen met de pompoen in de blender met de boter en de room, blender dit geheel totdat er een homogene gele massa ontstaat.
Breng alles vervolgens naar eigen wens op smaak met citroen, knoflook, peper, zout en sojasaus.
Kook de soep nog heel even op en giet hem in een champagne flute voor een feestelijk effect.
Bereiding schuim:
Meng alle delen van het schuim met een staafmixer en breng deze weer naar wens op smaak, mix hem vervolgens nog een keer net zo lang totdat er bubbels ontstaan.
Schep deze met een eetlepel voorzichtig op de soep.
De soep kan zo worden gedronken uit de flute, dit zorgt voor een spannend warm/koud effect. Eet smakelijk!!

neteligheid

Laag voor laag word ik opgebouwd;
het begint redelijk grof
ter verzachting wat koolblad,
tussen de plooien kalkpoeder en
als sappig contrast: prikkelende stengeltjes .
" ...., dat is goed voor hem, dan pubert
hij niet zo lang, is-ie gauw rijp ".
Verwonderd hoor ik dit alles aan,
maar het is waar:
ik groei en ik broei.
Er kriebelt een koortsmeter in mij:
"..... kijk hij gloeit ! "
Wolken dampend om zoveel doorgronding.
Is dit nu de gelukzaligmakende kringloop
van lasagna naar fijnmazig kruim ?
Is dit de weg tot reincarnerende perfektie,
van bodembevruchter tot nazaatjes ?
Dus vraag ik jullie:
voedt mij dan constant, uit het aparte perkje,
de voorraadschuur met brandnetelmanna.


Een compost-luisteraar.

koude preisoep met gremolata

Simpele soep met Thaise invloeden. Koud ook lekker, en met genoeg pit om je op een hete dag weer op te peppen.
Snijd 3 middelgrote preien (of twee kleine courgettes) aan stukken. Schil een royaal pond lekkere aardappelen (hoeveelheden nemen niet zo nauw) en snijd ze aan stukken. Doe de groente met de piepers in een pan met ¾ liter water of bouillon. Doe er twee plakjes gember en een gekneusde steel citroengras bij. Breng met een beetje zout (of bouillonpoeder) aan de kook en laat alles in een half uurtje lekker gaar koken. Maak intussen gremolata: stop een fijngesneden rode peper (zonder pitjes en zaadlijsten) in een vijzel met een dikke teen fijngesneden knoflook, een handvol fijngesneden peterselie en/of korianderblaadjes (of zaadjes), de fijngesneden schil van een halve citroen, een paar druppeltjes citroensap en een snufje zout. Stamp dit door elkaar tot een heerlijk kruidig geurend mengsel. Vis de gember en het citroengras uit de pan. Pureer de soep. Giet 2 dl kokosmelk bij en warm hem door. Voor koude soep: laat afkoelen. Maak in geval je de soep koud eet pas later, want die is vers op zijn lekkerst. Serveer en laat ieder een schep gremolata naar smaak aan zijn/haar soep toevoegen.

ingemaakte paddenstoelen volgens recept van Terri van Slowworld

La storia delle Ricette

Koken is een dagelijkse kunst die wij met elkaar kunnen delen.
Goede recepten zijn richtlijnen tot persoonlijke creatie.
Hieronder een eenvoudige uitleg voor het inleggen van paddenstoelen.

I funghi marinati
200 gram gemengde verse paddenstoelen
100 gram rode wijn azijn
50 gram honing
50 gram olijfolie extravergine
5 gram verse rozemarijn blaadjes
Zeezout en peper

Breng de rode wijn azijn zachtjes aan de kook en laat het op laag vuur vijf minuten inkoken. Zet het vuur uit en roer de honing door de azijn.
Maak intussen de paddenstoelen schoon met een doek of een borstel. Snij de onderkantjes eraf met een mes. Pluk de blaadjes van de rozemarijn en hak ze vervolgens fijn.
Verwarm de olijfolie in een hapjespan. Bak de paddenstoelen totdat ze goudbruin zijn geworden op middel hoog vuur. Voeg na vijf minuten twee eetlepels ingekookte rode wijn azijn met honing aan de paddenstoelen toe en laat het verdampen.
Zet het vuur uit. Breng de paddenstoelen op smaak met zeezout, peper en verse kruiden zoals tijm en salie. Laat de paddenstoelen afkoelen alvorens ze te scheppen in een schone weck pot.
Maak een lichte dressing van rode wijn azijn en olijfolie. Giet de dressing over de paddenstoelen. Sluit de weck pot en bewaar de paddenstoelen minstens een dag in de koelkast.
Serveer de gemarineerde paddenstoelen op kamer temperatuur met verse geiten kaas, op geroosterd brood, als vulling van een groene salade of in combinatie met gegrilde asperges.

nieuwsbrief 1 juni 2011

Beste belangstellende van het Landje van De Boer,

Ondanks het gebrek aan hemelwater komt er gelukkig toch van alles op in de moestuin: maïs, boterboontjes, kapucijners, artisjokken, maar ook maffe probeersels als amaranth, eetbare chrysant en fenegriek. Het plantgoed heeft het zwaar, en ook sommige bomen lijden onder het karige waterniveau. Gelukkig heeft Eco Aqua het Landje een tweede pomp geschonken, zodat we twee tappunten hebben van waaruit we de tuin kunnen begieteren.

Dat brengt ons op het eerste onderwerp van deze nieuwsbrief: het watercorvee. We proberen op maandagavond, woensdagavond en vrijdagochtend (tijdens de werkochtend) alle dorstige planten van water te voorzien. Dat is een intensieve klus waar we hulp bij kunnen gebruiken! Een uurtje pompen en met gieters sjouwen en je kunt de sportschool wel een avondje overslaan! We beginnen op maandag- en woensdagavonden om acht uur. Check na een hoosbui de blog of het watercorvee doorgaat.

Op zaterdag 4 juni houden we weer een werkavond met picknick vooraf. Het idee is dat ieder wat mee te eten meeneemt en dat we samen onze meegebrachte happen opeten om een uur of 6. Om 7 uur gaan we aan het werk. Met name bruggenbouwers worden uitgenodigd! Er zijn ook werkzaamheden in de tuin, dus we kunnen alle handen gebruiken. Graag aanmelden voor de werkavond via: werkavond@landjevandeboer.nl

Op zondag 12 juni, eerste pinksterdag, is het Landje ’s middags van 1 tot 5 open. Dit keer niet om te werken, maar gewoon om te komen genieten, kennis te maken, bij te praten, verse muntthee te drinken, rabarbercrumble te eten, de kapschuur te bewonderen, een broodje te bakken bij het vuur, op het geurbankje te zitten. Gijs zal de feestvreugde komen verhogen met zijn Koffiekar (http://www.dekoffiekar.nl) ! We hopen die dag ook nog wat apart plantgoed te kunnen aanbieden (shiso, kruipmunt, bloemendaalse gele, kattensnor, rode melde). 4 plantjes voor de prijs van 3 voor Vrienden van het Landje van De Boer!

Summer supper! Op zaterdag 25 juni om zeven uur aanschuiven in de boomgaard voor een dagvers, of zelfs minuutvers maaltje. De koks van restaurant Fleurie (http://www.restaurantfleurie.nl/) koken met ingrediënten uit de tuin. 30 € pp, exclusief andere drank dan thee (appelsap, bier en wellicht ook wijn zijn te koop aan de bar; zelf meebrengen mag). Vrienden van het Landje van De Boer krijgen 25 % korting voor 2 personen. Reserveren via summersupper@landjevandeboer.nl.

Elke vrijdag vanaf 9.30 uur tot een uur of 12.30 werken we aan het onderhoud in de tuin. Aanmelden niet nodig. Wie gewoon eens aan wil waaien om te zien hoe het Landje erbij ligt of om zijn adoptieboom te bekijken, kan ook terecht op vrijdagochtend. Dan is het hek altijd open.

Tot ziens op het Landje!

Anneke, Elbrich en Leontine

bloemenboter


pluk de blaadjes van een stuk of tien goudsbloemen. Pluk de bloempjes van een stuk of 6 schermpjes dille. Pluk zoveel blauwe boragebloemetjes als je kunt vinden. Pluk zo veel mogelijk bloemetjes van rucola. Rasp de schil van een citroen. Doe dit allemaal in een schaaltje, doe er een pakje zachte boter bij, een klein snufje zout en prak het geheel goed door elkaar. Op een stukje stokbrood smeren of een crostini (toastje) en smullen maar!
Ook de bloemen van oostindische kers zijn heerlijk in deze bloemenboter, maar die waren op het Landje al uitgebloeid...

nieuwsbrief 14 mei 2011

Beste belangstellende van het Landje van De Boer,

Wat is er hard gewerkt onder de hete zon op 7 mei! Kratten vol vaste planten - met dank aan de plantenbedrijven van Marco van Noort en Leon Hereijgers - zijn gedompeld en hebben onder strakke regie van Riet en Leontine hun plekje gekregen in de borders. De moestuin is voor een groot deel ingezaaid onder deskundige leiding van hovenier Jaap Kuijpers. Laat het nu maar regenen! Liefst ’s nachts natuurlijk, en liefst een buitje met een ‘fijne broes’. Anders spoelen de zaadjes weg uit hun overzichtelijke rijtjes. (zie ook: http://landje-van-de-boer.blogspot.com/).

Aangezien het overdag snel te heet is om in de tuin te werken en de avonden al zo heerlijk zijn, plannen we vanaf nu een aantal werkavonden. Op zaterdag 21 mei en vrijdag 27 mei gaan we vanaf 19 uur aan de slag in de tuin, voor alle voorkomende werkzaamheden. Graag aanmelden met aantal personen en datum via: werkavond@landjevandeboer.nl.

Op deze avonden is het Landje vanaf zes uur open en wie wil kan aanschuiven aan de lange tafels tussen de appelbomen voor een picknick. Zelf picknick meebrengen! Voor thee, koffie en koek wordt gezorgd.

Elke vrijdag vanaf 9.30 uur tot een uur of 12.30 werken we aan het onderhoud in de tuin. Aanmelden niet nodig. Wie gewoon eens aan wil waaien om te zien hoe het Landje erbij ligt of om zijn adoptieboom te bekijken, kan ook terecht op vrijdagochtend. Dan is het hek altijd open.

Tot ziens op het Landje!

Anneke, Elbrich en Leontine



Vriend worden van het Landje kan door een donatie van 50 € (of meer) op rekening 1401 62 747 ten name van Stichting Landje van De Boer. Stichting Landje van De Boer is door de fiscus erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling. Donaties aan de Stichting zijn fiscaal aftrekbaar.



Het Landje van De Boer is uitsluitend bereikbaar per fiets of te voet. Wie met de auto komt, kan het beste parkeren op het parkeerterrein aan de noordzijde van het gemeentehuis van Bloemendaal en dan aan de overkant van de Bloemendaalseweg het paadje naar het Landje aflopen.



Als je geen prijs meer stelt op email van het Landje van De Boer, kun je dat aangeven door te antwoorden met ‘afmelden’ in het onderwerp.

nieuwsbrief 11 juni 2011

Beste belangstellende van het Landje van De Boer,


Een vooruitblik op de activiteiten de komende tijd:

Op vrijdag 17 juni houden we een werkavond met picknick vooraf. Het idee is dat ieder wat mee te eten meeneemt en dat we samen onze meegebrachte happen opeten om een uur of 6. Om 7 uur gaan we aan het werk in de tuin. We kunnen alle handen gebruiken. Meewerken zonder picknicken kan natuurlijk ook! Graag aanmelden voor de werkavond via: werkavond@landjevandeboer.nl. Check bij extreem weer de blog of het doorgaat.

Summer supper! Op zaterdag 25 juni om zeven uur aanschuiven in de boomgaard voor een dagvers, of zelfs minuutvers maaltje. De koks van restaurant Fleurie (http://www.restaurantfleurie.nl/) koken met ingrediënten uit de tuin: sla en knoflook, fuki en wie weet de eerste kapucijners! 30 € pp, exclusief andere drank dan thee (appelsap, bier en wellicht ook wijn zijn te koop aan de bar; zelf meebrengen mag). Vrienden van het Landje van De Boer krijgen 25 % korting voor 2 personen. Reserveren via summersupper@landjevandeboer.nl. Het Summer Supper gaat door, weer of geen weer!

Op zondag 3 juli is het werkdag van 10 tot 16.00 uur. Dit keer staat schilderwerk op het programma. De kapschuur zetten we in de Zweedse lijnolieverf. De betonnen erfafscheiding nemen we ook onder handen. Ook voor wie niet wil schilderen is er genoeg te doen in de tuin! Voor koffie, thee en koek wordt gezorgd. Zelf picknick meebrengen en graag aanmelden via werkdag@landjevandeboer.nl. Check bij heftig weer de blog of de werkdag doorgaat.

We willen genieten van die mooie lange avonden, dus op zaterdag 9 juli houden we weer een werkavond met picknick vooraf. Het idee is dat ieder wat mee te eten meeneemt en dat we samen onze meegebrachte happen opeten om een uur of 6. Om 7 uur gaan we aan het werk in de tuin. We kunnen alle handen gebruiken. Graag aanmelden voor de werkavond via: werkavond@landjevandeboer.nl. Check bij straf weer de blog of het doorgaat.

Het watercorvee gaat voorlopig door: maandag en woensdagavond pompen en gieteren om 20.00 uur op het Landje. Aanmelden niet nodig. Check bij twijfel de blog!

Elke vrijdag vanaf 9.30 uur tot een uur of 12.30 werken we aan het onderhoud in de tuin. Aanmelden niet nodig. Wie gewoon eens aan wil waaien om te zien hoe het Landje erbij ligt of om zijn adoptieboom te bekijken, kan ook terecht op vrijdagochtend. Dan is het hek altijd open. Een kleine impressie van de vrijdagochtend vind je op: http://landje-van-de-boer.blogspot.com/2011/06/de-wekelijkde-wiedochtend.html.



Tot ziens op het Landje!



Anneke, Elbrich en Leontine



Vriend worden van het Landje kan door een donatie van 50 € (of meer) op rekening 1401 62 747 ten name van Stichting Landje van De Boer. Stichting Landje van De Boer is door de fiscus erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling. Donaties aan de Stichting zijn fiscaal aftrekbaar.



Het Landje van De Boer is uitsluitend bereikbaar per fiets of te voet. Wie met de auto komt, kan het beste parkeren op het parkeerterrein aan de noordzijde van het gemeentehuis van Bloemendaal en dan aan de overkant van de Bloemendaalseweg het paadje naar het Landje aflopen.



Als je geen prijs meer stelt op email van het Landje van De Boer, kun je dat aangeven door te antwoorden met ‘afmelden’ in het onderwerp.

nieuwsbrief april 2011

Beste belangstellende van het Landje van De Boer,


We hebben twee zeer succesvolle werkdagen achter de rug, die het aanzien van het Landje weer ingrijpend hebben veranderd. Op 19 maart zijn er met man en macht bomen geplant. Een week later is onder leiding van Piet Hein Spierings her en der wilgenvlechtwerk verschenen. (zie ook: http://landje-van-de-boer.blogspot.com/).

Op zaterdag 23 april hebben we weer een nieuw project op de rol staan: onder leiding van Wiert Nieuman, dé rotsplantenspecialist in Nederland en voormalig hortulanus van de botanische tuinen in Utrecht, gaan we een kruidig en bloemig stapelmuurtje maken. We leren stenen met handen te breken en de bedoeling is dat daarmee een soort begroeid bouwwerk ontstaat vol grappige en geurige plantjes waar aan gefrummeld mag worden en waartussen gezeten kan worden. Een soort geurbank. We beginnen om tien uur. We gaan door tot een uur of vier. Wij zorgen voor koffie, koek en thee. Graag zelf een lunchpakketje meebrengen. Aanmelden kan via: stapelenmetwiert@landjevandeboer.nl. Check bij straf weer de blog of de werkdag doorgaat.

Er liggen overigens nog wilgentenen op het Landje die over zijn na de vlechtworkshop. Wie, met de (klein)kinderen bijvoorbeeld, op de valreep voor Pasen daarvan nog een eiermandje (of iets anders natuurlijk) wil vlechten, is ook welkom op deze dag.

Elke vrijdag vanaf half tien tot een uur of half een werken we aan het onderhoud in de tuin. Aanmelden niet nodig. Wie gewoon eens aan wil waaien om te zien hoe het Landje erbij ligt of om zijn adoptieboom te bekijken, kan ook terecht op vrijdagochtend. Dan is het hek altijd open.

Tot ziens op het Landje!

Anneke, Elbrich en Leontine



Vriend worden van het Landje kan door een donatie van 50 € (of meer) op rekening 1401 62 747 ten name van Stichting Landje van De Boer. Stichting Landje van De Boer is door de fiscus erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling. Donaties aan de Stichting zijn fiscaal aftrekbaar.



Het Landje van De Boer is uitsluitend bereikbaar per fiets of te voet. Wie met de auto komt, kan het beste parkeren op het parkeerterrein aan de noordzijde van het gemeentehuis van Bloemendaal en dan aan de overkant van de Bloemendaalseweg het paadje naar het Landje aflopen.



Als je geen prijs meer stelt op email van het Landje van De Boer, kun je dat aangeven door te antwoorden met ‘afmelden’ in het onderwerp.

met dank aan:

Het Landje van De Boer is een onafhankelijk project van Stichting Landje van De Boer, dat mogelijk wordt gemaakt door fondsen, sponsors, donateurs, vrijwilligers en certificaathouders. De Stichting is iedereen dankbaar voor elke bijdrage aan het Landje, in welke vorm dan ook!

De fondsen:
Koninklijke Nederlandsche Heide Maatschappij
VSBfonds
J.C.Ruigrok Stichting
Maatschappelijk Stimuleringsfonds Rabobank Kennemerland
Weeshuis der Doopsgezinden
Stichting Ons Bloemendaal
Janna Bosselaarfonds
Community Fonds Rotary Bloemendaal
Prins Bernhard Cultuurfonds
Bavo Stichting Haarlem
Oranjefonds
Gemeente Bloemendaal
Provincie Noord Holland

Bedrijven en personen:

Acteeum projectontwikkeling
Architect Yske Braaksma
Biokultura compost
Bollenkwekerij Van Lierop
Boomkwekerij Mabo
Bouwbedrijf Heemskerk
Duineveld Transport
Crocosmiakweker Willem Heemskerk
Ecoaqua beregeningsinstallaties, bronnen & handpompen
Fruitbomenkweker Gert Snel
Han de Kroon Horecavers
Grafische vormgeving Nel Punt
Hein Meeuwissen, kweker van verwilderingsbollen
Hovenier Hans Stolvoort
Hovenier Jaap Kuijpers
Hovenier Lars Meijer
Jasper Fassaert webdesign
keramiste Marijke Apeldoorn
Kok makelaars
Kwekerij Arborealis
Kwekerij Azalea
Kwekerij Bastin
Kwekerij De Bierkreek
Kwekerij Duizendblad
Kwekerij Esveld
Kwekerij Marco van Noort
Kwekerij Rein en Mark Bulk
Kwekerij Westhof
Moosefarg Zweedse lijnolieverf
Mense boomverzorging
Nobelhout houthandel
Notaris Janssens
Reijnhoudt en Van der Zwet kachels en open haarden
Restaurant Fleurie
Robin Good, meaningful marketing
Rood & Burgh verzekeringen
Rotstuinspecialist Wiert Nieuwman
Slowworld
Tuinontwerper Janine ten Horn
Tuinontwerper Ton Vissers
Viburnumspecialist Ward van Teylingen
Webwinkel voor tuingereedschap De Wiltfang
Wesseling tuinen, tuinontwerp en aanleg
Wilgenvlechter Piet Hein Spieringh
Woningbouwvereniging Brederode
Zaadhandel Van Hemert & Co
Zaadhandel Vreeken

Omie’s appeltaart (alias: Ruby's appeltaart)


Benodigdheden:
300 gram zelfrijzend bakmeel, 200 gram roomboter, 200 gram bruine basterdsuiker, 1 ei, wat zout, 1 zakje vanilesuiker, wat kristalsuiker, wat kaneel, drie appels (móéten Granny Smiths zijn om het Omie's appeltaart te noemen, want Ruby's oma heette Smit), abrikozenjam, slagroom

Verwarm de oven voor op 180 graden. Kneed het meel, de boter, de basterdsuiker, het ei, zout en vanillesuiker met de hand door elkaar. Beboter een springvorm van 24 cm middellijn. Druk het deeg gelijkmatig in het blik. Schil de appels, snijd ze in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de partjes nog twee keer in de lengte door. Druk de appelschijfjes als een zonnetje in het deeg, bestrooi dit met kristalsuiker en kaneel. Iets onder het midden van de oven in ongeveer een uur gaar bakken. Daarna twee eetlepels abrikozenjam met wat water (of een lekker drankje) in een steelpannetje mengen en verwarmen. Dit over de taart verdelen. Serveren met slagroom.

creeping penny/kruipmunt

Kruipmunt is een bodembedekkende muntsoort. Op het Landje heeft één enkel plantje zich in één seizoen uitgebreid tot een munttapijt van een halve vierkante meter! Het fijne van deze woekeraar is dat je, in tegenstelling tot andere muntsoorten, precies kunt zien waar hij naar toe woekert, en hem dus ook heel eenvoudig binnen de perken kunt houden. De grootste aantrekkingskracht van kruipmunt is zijn geur en zijn 'aaibaarheidsfactor': het oogt en voelt als een tapijt, maar dan geurig!