Woensdag 10 november vierden we een feestelijke mijlpaal op het Landje: de officiele opening van de gerestaureerde tuindersschuur! De burgemeester van Bloemendaal, Ruud Nederveen, verrichtte de ceremoniele handeling en deinsde niet terug voor het hanteren van een heggeschaar. Ook met een zeis kan hij trouwens overweg, ontboezemde hij toen Sjoerd het Landje verblijdde met een houten zeis met authentieke toebehoren. De burgemeester bood aan ons te leren maaien met een zeis, en we verheugen ons al op een workshop 'maaien met ruud'!
De officiele opening bood ons een mooie gelegenheid om iedereen die de restauratie van de oude tuindersschuur heeft helpen mogelijk maken te bedanken: in de eerste plaats natuurlijk de gemeente Bloemendaal, die de niet geringe kosten voor de restauratie van dit monumentale schuurtje voor haar rekening heeft genomen. Verder zijn we de architect Yske Braaksma dankbaar, die kans zag de sfeer van de oude schuur te behouden en hem tevens geschikt te maken voor haar nieuwe functie. Paul Schaapman, die de monumentenzaken onder zijn hoede heeft bij de gemeente, heeft ons steeds gesteund in dit project. Bouwbedrijf Heemskerk heeft de tekeningen voortreffelijk gerealiseerd in een samenwerking die constructief verliep in alle betekenissen van het woord. Met speciale dank voor Paul, de meewerkend voorman, en Mike en Rosenno, voor wie de bouw van het schuurtje deel uitmaakte van hun opleiding tot timmerman. Zonder de begeleiding van Wouter Wijkhuizen hadden we dit complexe project nooit voor elkaar kunnen krijgen. En de kachel, die de firma Reijnhoudt en van der Zwet met een puike korting heeft geleverd, is de kers op de taart die het schuurtje een warm hart geeft.
Speciale dank gaat uit naar Victor Bruins Slot, wethouder in het vorige college. Toen we ons vier jaar geleden meldden met een wild plan voor de oude kwekerij van de gebroeders De Boer, heeft hij de potentie van het plan gezien en er vertrouwen in gehad dat het haalbaar was.
Lambert Dijkhuizen, misschien wel onze oudste vrijwilliger, gaf tekst en uitleg over het telen van Bloemendaalse Gele, een ouderwetse koolsoort, en schonk het Landje een gesmede skrepel zoals ze tegenwoordig niet meer gemaakt worden.
Hoe Bloemendaalse Gele smaakt, konden we allemaal proeven dankzij de superhappen van Dennis van Tintelen, kok van Landgoed Duinlust: een compote van Bloemendaalse Gele met appel, vergezeld van zalm en een schuim van geitenkaas en een ansjovis-crostini, een quiche van snijbiet met rozijnen en pijnboompitten en een creme brulee van venkel, sinasappel en witte chocolade.
Om de feestvreugde nog verder te verheugen, toverde Ed van het Haarlems Straatorkest oorstrelende musettes uit zijn accordeon.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten