Op een met zon overgoten Landje van de Boer hebben we onder de bezielende leiding van Hans met z’n zevenen heerlijk gewerkt. Wat is het Landje nu al een verrukkelijke plek!
Hermien en Rita begonnen met het verwijderen van het gras rondom de perenstruiken om ruimte te maken voor de ronde beukenhaag die door hoveniers Jaap, Rob, Arend en Hans vrijwillig geplant wordt (er gaan maar liefst 325 Fagus sylvatica de grond in!).
Jaap en Frans hebben zich als échte stoere (lees enorm sterke) mannen gedragen door een eindeloze hoeveelheid gebakken klinkers (platkeiformaat en die zijn zwaar!) te kruien. Daardoor konden Hans, Leontine en Anneke - die tussen de bedrijven door ook nog een Landje-van-de-Boer-rondleiding gaf aan twee nieuwe belangstellenden - zich te buiten gaan aan het muurtje-stapelen voor de eerste verhoogde plantenbedden. Wat een feest!
Het leuke van zo’n gezamenlijke klus is allereerst natuurlijk het letterlijk samen iets opbouwen. Maar dit gaf meteen zoveel resultaat dat we er allemaal blij van werden. Aan het einde waren we met z’n allen aan het stapelen. Best nog een secure klus! De stenen moeten zorgvuldig verspringen, anders creëer je een wankel verband. En vooral met rechthoekige stenen de bochten om bleek niet eenvoudig, maar het is ons gelukt! Op het landje prijken nu twee verhoogde plantenbedden. ‘Bijna klaar’ voor een bijzondere collectie proef- & geurplanten.
Verder is de slootkant, met gevaar voor een nat pak, ontdaan van spontaan en explosief opschietende, maar ongewenste wilgen. Eerder in de week zijn er in samenwerking met wilgenvechter Piet-Hein Spieringhs (www.devlechterij.nl) op gepaste afstand nieuwe jonge knotwilgen aangeplant en wel een decoratieve soort; de Salix
Vitellina Britzensis. Voor de kenners onder ons; dit is een variëteit van S. alba, een soort die in de winter een prachtige oranje/rode pruik heeft. In de ‘parkeerstand’, met de voeten in de sloot, wachten nog geduldig op hun definitieve standplaats; de violette wilg, Salix daphnoides. Deze wilg heeft prachtige mooie katjes in voorjaar aan donkerrode twijgen. En een fijnere soort Salix tenuifolia. Een lange fijne en vrijwel onvertakte teen die groen/lichtpaarse bastkleur heeft en een mooie stobbe vormt.
Iedereen bedankt en heel graag tot de volgende keer!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten